Advies - Onderhoud leer

Onderhoudstips leer 

Leer is een natuurproduct. Je kunt het goed vergelijken met je eigen huid, aangezien beide verzorging nodig hebben. Voor leren tassen maken we onderscheid tussen het beschermen en het voeden van een tas.

 

Bescherming: 

Water & vlekken  

Alvorens de tas in gebruik wordt genomen, is het heel belangrijk om de tas goed te beschermen! De meeste leren tassen zijn niet gek op water, en dus ook niet op regen. Het leer heeft namelijk de neiging om dit vocht op te nemen en dit kan voor vlekken op de tas zorgen. Daarom is het heel belangrijk om, voordat je de tas gaat gebruiken, hem goed te beschermen tegen de regen. Hierbij raden wij de volgende spray aan: 

  • Bama Waterstop All Protector 

Het beste is om je tas 3 keer voor het gebruik goed in te sprayen met deze waterstop spray met tussenpozen van minimaal 2 uur. Op deze manier breng je echt een waterafstotende laag aan op de tas. Heeft de tas op den duur veel water of vuil gezien, dan kan het nooit kwaad om hem weer een keer extra in te sprayen.  

  • Bama Waterstop All Protector spray  
  • Voor gebruik 3 keer goed insprayen 
  • Minimaal 2 uur tussen elke spraybeurt 

 

Zon/warmte 

Leren tassen zijn ook gevoelig voor uitdroging. Zet je leren tas niet bij de verwarming of te lang in de zon, dit kan het leer ernstig uitdrogen. Is je tas wel wat uitgedroogd, lees dan de tips voor voeding en onderhoud. 

 

Voeding en onderhoud: 

Net zoals dat onze huid af en toe wat droger is en we daar dan een crème op smeren, kan het leer van een tas ook wat droger worden. Ook dan is het heel belangrijk om hem goed te verzorgen met een goede voedende leerverzorging. Welke verzorging je moet gebruiken verschilt weer heel erg per leersoort. Hieronder zetten we de meest voorkomende leersoorten op een rij. 

 

Glad leer  

Dit is de meest voorkomende leersoort. Glad leer is, zoals de naam het al zegt, glad met een kleine tot middelmatige glans. Om een glad lederen tas te verzorgen kun je het beste een kleurloze of passende kleur glad ledercrème gebruiken. Hierbij raden wij de volgende crèmes aan: 

  • Bama Verzorgende Crème Glad leer (Blanc) 
  • Bama Voedende Crème (Kleur) 

Verdeel de crème evenredig over een poetsdoek (niet te dik!) en masseer het voorzichtig in op de tas. Ga er aan het einde nog even overheen met een droog en schoon stuk van de poetsdoek om de laatste resten weg te halen. 

 

Gewaxt leer  

Gewaxt leer behoudt zoveel mogelijk zijn natuurlijke look. Dit komt doordat hij niet gefinisht wordt zoals bij bijvoorbeeld gladleer. Wel wordt gewaxt leer behandeld met bijenwas, daarom heeft dit leer ook een andere leerverzorging nodig. Bij gewaxt leer zie je sneller wat krassen, dit geeft dit leer ook zijn karakter. Vind je dat nou juist niet mooi? Dan kun je de oppervlakkige krassen vaak gemakkelijk wegmasseren met een beetje water. Een ander kenmerk van gewaxt leer is dat het sneller uitdroogt. Daarom is het belangrijk om het leer goed te onderhouden met een leer wax. Wij raden de volgende aan: 

  • Bama Verzorgende Wax Crème 

 

Suède/nubuck  

Een ander bekend leersoort is suède of nubuck. Nubuck is licht opgeschuurd leer, wat de tas zijn stoere uiterlijk geeft. Suède daarentegen geeft weer een wat klassiekere uitstraling door zijn opgeruwde leer, wat maakt dat het leer heel zacht is, maar ook wat dunner en nog gevoeliger is dan nubuck. Beide leersoorten zijn zeer gevoelig voor vlekken, daarom is het met dit leer nog belangrijker om hem goed in te sprayen tegen water en vuil! Heeft de suède of nubuck tas toch oneffenheden of vlekken gekregen? Dan raden wij de volgende producten aan: 

  • Bama Suède en Nubuck Snelreiniger (Borstel) 
  • Bama Kleurhersteller Suède en Nubuck (Blanke spray) 

Ten eerste is het goed om de tas licht te borstelen met de Bama snelreiniger. Is de tas goed geborsteld? Dan kun je de tas met de Bama kleurherstellende spray insprayen. Let hierbij wel goed op! Houd voldoende afstand met sprayen van de tas, anders kunnen er meer vlekken ontstaan. 

Bekijk hier al onze BAMA producten