Over ons

Van Kam tot Koffer; 90 jaar Engbers Bags, Travel & More 

Engbers Bags, Travel & More... de winkel die maar liefst 90 jaar in Enschede zit en 30 jaar in Hengelo. Hoe en waar begon het allemaal? In een interview met de huidige eigenaar Erwin Engbers hebben we het hierover. 

 

De 1e generatie 

Het begint bij de opa van de huidige eigenaar Erwin Engbers. “Mijn opa werkte vroeger als 16- jarige al in textielfabrieken en daar begint ‘ons’ verhaal. Opa leerde rond zijn 20e oma kennen toen hij nog in de textielfabrieken werkte. Ze woonden samen aan de Lipperkerkstraat. Op een gegeven moment riep oma: “Van werken in de fabriek gaan we niet rijk worden, misschien is het tijd om zelf wat dingetjes te gaan verkopen!’’ Ze had goed handelsinzicht en zag het al helemaal voor zich. Opa zag het ook wel zitten en ging vervolgens naar beurzen in Duitsland. 

1e generatie Engbers

 

Een portret van meneer Engbers (toen hij nog wat haar had)
 

Haar of geen haar

Op de beurzen kocht hij allerlei kleine kammetjes en kraaltjes. Hier ging hij vervolgens mee op de markt staan! Opa had begin twintig al geen haar meer maar stond daar toch kammetjes te verkopen. Als een echte marktkoopman riep hij om: “Haar of geen haar, kammen moet maar.” Oma kwam na een paar jaar met het idee om ook andere dingen te verkopen. Zo zijn dus de tassen in beeld gekomen. Ze kochten wat tasjes in en gebruikten de voorzijde van hun woning als etalage. In de weekenden stond hij nog steeds op de markt. Oma verkocht de tassen en sieraden dan in een andere kamer van het huis. 

 

Engbers winkel in 1933
De eerste Engbers winkel aan huis zoals hij er in 1933 uitzag, met rechts achterin meneer Engbers
 

De oorlog 

Toen kwam de oorlog. Tijdens de oorlog ging het niet zo goed, de handel werd minder en na de oorlog was het hele rijtje huizen hier platgebombardeerd. In 1953 heeft mijn opa een nieuw pand gebouwd. Het was een klein pand van maar 60 vierkante meter, dat uiteindelijk steeds verder naar achteren is uitgebouwd. Uiteindelijk kwam er een verbouwing om de winkel te vergroten en werd het 100 vierkante meter. Boven was het woongedeelte. Later na een verhuizing werd het woongedeelte ook gebruikt als opslagruimte. Zo werd van een klein winkelpandje, een steeds grotere winkel gemaakt. 

Engbers in 1952

 

Engbers Lederwaren in 1952 aan de Langestraat 12 

Hengelo

In 1993 begonnen we de winkel in Hengelo. Ons verhaal begon aan het Burgemeester Jansenplein. We hadden hier alle koffers in de kelder staan en de lederwaren op de begane grond. Vanaf de eerste dag dat we open waren liep het als een tierelier. Uiteindelijk zijn we verhuisd naar het pand tegenover het station, aan de Nieuwstraat, omdat dit een groter pand was waar we de producten wat meer ruimte konden geven. Tot op de dag van vandaag zitten we hier nog steeds! 

Krant Engbers Hengelo 1993
Engbers Hengelo krant nieuwe pand